САЩ даряват 500 млн. дози Pfizer

Свободна Европа: Съединените щати планират да дарят на близо 100 държави общо 500 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer. Намерението на Вашингтон е това да стане в следващите две години.

Очаква се президентът Джо Байдън да съобщи решението в четвъртък, преди началото на срещата на Г7 във Великобритания, твърдят няколко американски издания. В сряда вечерта той пристигна в Европа за първата си задгранична обиколка, откакто е на поста.

Във вторник властите в южноамериканската държава Уругвай публикуваха реални данни от клинични изпитвания и наблюдение на пациенти, според които ваксината на Pfizer е показала 94% ефективност в предотвратяването на тежко заболяване или смърт.

Публикуваните данни показват, че китайският препарат Sinovac има 95 на сто ефективност срещу смърт, предизвикана от усложнения от COVID-19, както и 92 на сто ефективност срещу тежко зааболяване.

Близо 800 хиляди души с втора доза Sinovac са били сравнени със състоянието на неваксинирани хора, съобщи правителството на Уругвай.

Според данните, ваксината на Pfizer предпазва от инфекция в 78% от случаите, докато Sinovac – в 62% от случаите.

До момента Уругвай е ваксинирал почти 52 на сто от населението поне с една доза от препаратите на Sinovac, Pfizer/BioNTech или AstraZeneca. Близо 30 на сто са напълно ваксинирани.

По-рано Израел публикува данни, според които ваксината на Pfizer e високо ефективна в намаляването на инфекции, заболяване и смърт.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.