АстраЗенека ваксина

Медици алармират за риск от бракуване на неупотребени Covid ваксини

Има опасност много ваксини срещу коронавируса да останат неоползотворени, алармират медици от Благоевград. Едната причина е, че все по-малко хора искат да се имунизират, успокоени и от овладяната засега пандемична обстановка у нас. Другата е, че крайният срок на годност първите партиди, доставени в България, изтича след месец-два.

Според здравните експерти грешка със сериозни последствия беше и дадената възможност на хората за изберат ваксина, което води до риск от бракуване на неупотребени дози във флаконите.

Доскоро болниците бяха препълнени с пациенти, лекари и ваксини не достигаха, а за денонощие от Covid-19 умираха по над 200 човека. Имаше и опашки пред имунизационните кабинети. Въпреки сривовете на електронната система за планиране на ваксинирането процесът потръгна. Прогнозите на държавата бяха, че до октомври ще достигнем и колективния имунитет.

Интересът към ваксиниране тревожно намалява и това е проблем не само за хората. Д-р Павлин Янкулски, който от месеци прави имунизациите в Регионалната здравна инспекция в Благоевград, се опасява, че много ваксини може да бъдат загубени.

Една от грешките, които държавата допусна и не е коригирала до този момент, е, че даде правото всеки да си избира ваксина, вместо това да правят лекарите. Липсва и ефективен план за мотивиране на хората да се имунизират, смята д-р Янкулски.

Макар че в медицинския протокол за имунизациите срещу коронавирус такова изискване не е разписано, д-р Янкулски проследява във времето на няколко дни всеки човек, когото е ваксинирал, което е впечатляващо, защото не е масова практика. /КРОСС/