СЗО световна здравна организация

СЗО: Реалният брой на жертвите на COVID-19 досега е между 6 и 8 милиона души

Общата смъртност от COVID-19 през 2020 г. е била поне 3 милиона или с 1,2 милиона повече от официално съобщените данни

Между 6 и 8 милиона души може да са починали вследствие пандемията на COVID-19 досега спрямо официално съобщените данни на Световната здравна организация от около 3,4 милиона души. Това заяви представител на СЗО, цитиран от Ройтерс.

Здравната агенция на ООН официално изчисли, че около 3,4 милиона души са починали пряко в резултат на пандемията от COVID-19 до май 2021 година.

„Общият брой на смъртните случаи наистина би бил два до три пъти по-голям от официално отчетените. Така че мисля, че приблизителната оценка е от 6 до 8 милиона смъртни случая“, каза Самира Асма, помощник-генерален директор на СЗО, отговарящ за данните и анализите, на виртуален брифинг за медиите.

Анализаторът на данни на СЗО Уилям Мсембури посочи, че тази оценка включва както неотчетени смъртни случаи от COVID-19, така и косвените смъртни случаи вследствие на пандемията, като сред факторите са липсата на болничен капацитет и ограниченията за придвижване.

Представяйки своя годишен доклад за световната здравна статистика, СЗО изчисли, че общата смъртност от пандемията от COVID-19 през 2020 г. е била поне 3 милиона или с 1,2 милиона повече от официално съобщените 1,8 милиона случая.