Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Ще бъдат отворени отново зелените коридори за ваксинация

Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на ваксината на “Янсен”. България изчакваше официалното становище, за да реши дали да започне да прилага препарата на “Джонсън и Джонсън”. Това съобщи на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Би било добре ваксината на “Янсен” да се използва при групи, където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла”, каза още той.

И допълни: “Смятаме да насочим част от ваксината към туристическата индустрия, да започнем имунизацията преди старта на сезона, тъй като ваксината е еднодозова и може да се издаде сертификат веднага след нея. Публикуван е графика на работа за имунизационните пунктове”.

Доц. Кунчев потвърди, че ще бъдат отворени отново зелените коридори за ваксинация. Той обаче отказа да прогнозира какво ще е желанието за ваксинация около празниците.

През следващите седмици ще има основно доставки на РНК ваксини, съобщи на брифинга директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Днес в България пристигнаха 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя “Пфайзер” – “Байонтек” и 14400 дози от ваксината на “Астра Зенека”. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя “Джонсън и Джонсън” – 12 000 дози.