АстраЗенека ваксина

Без AstraZeneca за жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози, стана ясно на брифинг на здравното министерство.

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, ще могат да се реваксинират със същата ваксина.

„По отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизцаионна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви, че няма такива клинични проучвания до момента. „Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели“, посочи Ангелов, позовавайки се на опита и в други държави.

Хората, при които AstraZeneca не е дала странични ефекти, се съветват да се сложи и втора доза от същата ваксина.

Тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл, каза още Ангелов.