Pfizer ще достави на ЕС допълнителни 50 млн. дози ваксини до юни

ЕС договаря 1,8 млрд. дози на Pfizer от второ поколение за 2022-23 година

Pfizer ще достави на ЕС допълнително 50 милиона дози ваксини срещу COVID-19 до края на юни. Това съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че днес започват преговорите с този производител за доставка на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година. По нейните думи се очаква преговорите да завършат бързо.

ЕС е постигнал споразумение с BioNTech/Pfizer да получи допълнителнителните 50 милиона дози коронавирусна ваксина през второто тримесечие на тази година, което ще компенсира проблемите с доставката на лекарството на американската компания Johnson & Johnson (J&J) и ще подсигури по-дългосрочните нужди за борба с мутиращия коронавирус. „Това ще доведе до доставки в ЕС на до 250 милиона дози“, посочи Фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че тези 50 милиона дози са част от основния договор с Pfizer, но трябва да бъдат доставени до четвъртото тримесечие на 2021 година.

Ръководителят на Европейската комисия каза още, че от края на декември миналата година до момента ЕС е получил 126 милиона дози ваксини, от които са използвани около 100 милиона. 27 милиона души са били ваксинирани с две дози, което съответства на почти 6 % от населението на Европейския съюз.

Европейската комисия възнамерява да завърши ваксинацията на 70% от пълнолетното население в ЕС до края на септември.

По думите на Урсула Фон дер Лайен обаче вчерашното решение на Johnson & Johnson временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил ЕС.

Вашият коментар