Проф. Асен Балтов: Хората, ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се притесняват

При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да показват усложнения заради медикамента. Предупреждаваме всички да ни потърсят, ако имат странични реакции след имунизацията, това заяви директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той е категоричен, че хората, които са били ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се притесняват.

“ЕМА говори за изключително малък риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, които все още не са доказани”, каза още той пред Нова телевизия

Той добавя, че първите втори дози от препарата трябва да започнат да се поставят след 15 април. Отклоненията от ваксината се появявали само в първите 2 седмици след ваксинация.

„Производителите на Jansen също започнаха да правят изследвания на своя препарат. Всичко това има и друг момент. Ваксината на AstraZeneca е изключително евтина. В Европа тя трябва да бъде продавана на много ниска цена. Извън Европа стойността й е 7-8 пъти по-висока”, добавя проф. Балтов.

Специалистът добавя, че страната ни очаква много големи доставки на ваксини и масовата имунизация зависи само от самите нас и личните лекари.

“Надяваме се, че в следващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се понижи. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата”, каза още проф. Балтов.

Вашият коментар