Доц. Марин Пенков: Все повече хора предпочитат да бъдат ваксинирани, за да си спестят срещата с коронавирусните варианти

Все повече хора предпочитат да бъдат ваксинирани,за да си спестят срещата с коронавирусните варианти. Това каза доц. Марин Пенков, началник на отделение „Образна диагностика“ в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Той уточни, че за съжаление тежките случай не намаляват, а по-скоро се увеличават, но на този етап няма ясен отговор на какво се дължи това. „Може би трябва да се направи анализ кой щам в момента се разпространява в България и дали той е по-заразен и по-агресивен. На този етап ние все още нямаме категоричен и ясен отговор на какво се дължи това. Може би, ако, както казват колегите, в момента в България се разпространява предимно британският вариант, който е много по-заразен от предходните, може би при тези хора се получава много по-висока доза вирусно натоварване, което води всъщност и до по-бързото разрастване на болестта и по-тежкото поражение на белите дробове.“

Доц. Марин Пенков допълни, че определено има интерес към ваксинирането, но ако има някой съмнение, трябва да види какво се случва в ковид звената и това бързо ще го убеди за необходимостта от ваксина. През изминалата година пандемията е станала повод за солидарност между лекарите, както и от страна на много доброволци, коментира доц. Пенков.

„Видяхме изключително симпатични млади хора, които без да се замислят, влязоха и започнаха да помагат на хората. Така че може би това е най-ценното – че нашите млади колеги въобще не се замислиха, когато бяха повикани и всъщност тръгнаха да се справят с тази изключително тежка ситуация“, каза доц. Марин Пенков.

Вашият коментар