Д-р Гергана Николова: Най-добрата ваксина е поставената ваксина

„Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Хората трябва да дойдат и да се ваксинират, защото сега един чака „Джонсън“, друг чака „Спутник“, не се знае какво ще му се случи, докато чака да дойде тази ваксина, която той си е решил“, каза пред БНТ общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя апелира, ако хората имат симптоми, да се обадят на личния лекар, да не се разхождат.

„Издаваме дистанционни направления за PCR. Вие ми се обаждате, казвате симптомите, издавам електронно направление, отивате в лабораторията и ви се взема на момента теста“, обясни д-р Николова.

Тя коментира и ваксинационни процес. „в България са 4000. По 20 ваксини да сложат на ден – си представете какво количество ще се случи“, каза лекарят.

„Има желание да се поставят ваксини, има лекари, които имат огромно желание да поставят ваксини“, допълни д-р Николова.

По повод на смъртността у нас, лекарката каза: “Факт е, че пациентите особено тези, които не са осигурени, когато се разболеят нямат възможност да получат безплатните PCR, които даваме за осигурените пациенти. Те не търсят лекарска помощ, защото нямат личен лекар. Но в края на краищата и тези хора боледуват. Непрекъснато се пита – защо при нас е такава смъртността. Защото имаме много пациенти здравно неосигурени, без PCR, без антигенни тестове, които не са влезли в системата. Те не съществуват като болни за системата“, обясни д-р Николова.

Вашият коментар