Константин Ангелов НОЩ

Строги мерки срещу COVID-19 от понеделник

Здравният министър Костадин Ангелов обяви новите мерки срещу COVID-19. Ограниченията влизат в сила от понеделник и ще продължат 10 дни.

Спират се посещенията във всички заведения за хранене. Допускат се само доставки до дома и офиса. Местата за хранене в хотелите следва да организират изхранване на гостите по стаите.

Спират се посещенията в казината и игралните зали.

Спират се посещенията във всички търговски обекти над 300 кв. м, които не предлагат хранителни стоки. Изключение има за хранителните магазини.

Преустановяват се посещенията в моловете. Там ще работят само банки, аптеки, дрогерии, зоомагазини, офиси на телекомуникационните технологии.

Спират се семинари, конкурси, обучения, изложения и други.

Преустановява се работата на фитнесите.

Спира се провеждането на културно- развлекателни мероприятия.

Не се допускат сватби, кръщенета и др. с повече от 15 души.

Всички колективни и спортни мероприятия със състезателен характер се провеждат без публика.

Преустановяват се екскурзиите.

На всички пазари ще има еднопосочно движение и дистанция между хората.

Спират се присъствените учебни занимания в училищата и центровете. Спират се извънкласните занимания.

Преустановява се присъственото посещение на университетите.

Преустановяват се присъствени занятия в езикови центрове.

Спират се посещенията на детски градини, ясли и детски клубове.

България е на девето място в Европейския съюз по заболеваемост и на трето място на Балканския полуостров,

отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Данните са на база на регистрираните случи за 14-дневен период, в България те са 483 на 100 хил. души население.

Цифрите за смъртността през същия период ни отреждат четвърто място сред държавите от съюза и първо на Балканите. 

В България най- голяма заболеваемостта в областите Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил, където случаите на инфектирани с COVID-19 надхвърлят 600 на 100 хил. население.

„От няколко дни следим с тревога нарастването на случаите в София. Трудно решение трябваше да се вземе. Ситуацията безспорно изисква по-твърди ограничителни мерки. 35% е увеличението на приетите в болници за последните 2 седмици. В болниците има над 2100 пациенти. През ноември тези показатели бяха в края на месеца, когато ситуацията беше много тежка“, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

36% има ръст на хората, които се нуждаят от интензивно лечение в София.

Броят на повикванията към Спешна помощ е изключително висок.

Все повече деца се разболяват, все повече млади хора прекарват тежко заболяването, допълни Фандъкова.

„В цялата страна има доста деца, които са положителни и в болници. Почти всички са с пневмонични изменения в белите дробове. За голяма радост нямаме затруднения в лечението“, каза здравният министър.

„Зная колко е трудно това решение и колко много хора засяга. На първо място това са малките ученици, за които направихме всичко възможно да останат максимално дълго присъствено в час. Също- малките деца, които ще имат нужда от родител в дома. Остава финансовата подкрепа за майките, които остават да гледат децата си“, допълни столичният кмет.

„Намираме се в предизборна кампания. Нека всички български политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на гражданите, че мислят за хората, да го докажат с делата си. Нека ситуацията с Ковид, която е световна криза, не се превръща в част от кампаниите на политическите партии. Дами и господа политици, ако не можете да сте част от решението на проблема, не ставайте част от проблема“, призова здравният министър Ангелов.

„Науката ни казва да не се страхуваме. Всички решения, които сме вземали до момента се основават само на науката и световната практика. Няма правилна рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито една държава. Ако ние сме последователни, вирусът не е “, каза министърът и посочи различните видове щамове на COVID-19.

Министър Ангелов коментира и ваксината на „АстраЗенека“.

„Астра Зенека“ не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават твърдения. Изчакваме ЕМА, имаме съдебно-медицинска експертиза, която ще излезе от Пловдив, българите ще разберат каква е истината. Ако тя е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи, заяви той.

Ваксините, с които разполагаме на АстраЗенека на склад са около 100 000, до края на месеца ще дойдат още 180 000, в момента се правят ваксини на хората по ваксиналните фази. Не можем да си позволим да изхвърляме дози ваксини, защото някой не е дошъл в часа, в който му е казано, каза още Ангелов.

Министърът допълни, че премиерът Бойко Борисов продължава консултации с ЕС и ЕК по отношение на доставянето на допълнителни дози на нашата страна, които да бъдат разпространени пропорционално сред населението.

„Локдаун в България няма, няма такъв, какъвто се обявява в други държави“, коментира министър Ангелов.

И отбеляза, че в редица страни се въвежда вечерен час и ограничение на свободното придвижване. „В България такова нещо няма, има по-строги противоепидемични мерки“, допълни министърът.