Венцислав Мутафчийски

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Обезпокоителни са данните към момента

„Измина повече от година, откакто започна пандемията и бяха доказани първите положителни случаи в България. Един спомен ми остана много ярък – как започна всичко – с една единствена лаборатория в България. Сега вече има над 100 такива, които са реферирани и могат да дават достоверна информация. Това е една огромна работа, която се свърши още тогава.

Много критики имаше как сме реагирали в самото начало. Всъщност, сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година, за съжаление! Казвам го с огромно съжаление!

Обезпокоителни са данните към момента. Има болници с изчерпани капацитети, полуизчерпани. Във Военномедицинска академия тази сутрин имахме 5 свободни легла, въпреки че преди три дни две нови клиники бяха трансформирани в COVID-звена – Клиниката по нефрология с 32 легла и Клиниката по ендокринология, която е с 25 легла. По-рано днес имаше само 5 свободни легла, при трима чакащи пациента в Спешното отделение.

Ситуацията е изключително сериозна, затова ние не сме давали прекалено оптимистични данни в последните седмици, че нещата вървят в много правилна посока. Не, не вървят в правилна посока и би трябвало да се вземат мерки.

В такава епидемична обстановка е важно какъв е медицинският ресурс, с който разполага държавата. Когато той се изчерпа, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което би довело до още по-голямо нарастване на смъртността. Това съм имал предвид винаги. Така че, в момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват всякакви публични събирания и да не подлагат себе си си своите близки на риск.

Едно нещо, което прави силно впечатление – при предишните пикове имахме семейства, в които се наблюдаваше, че един или двама членове не са заразени. В момента наблюдаваме цели семейства заразени”, заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редновния брифинг на министъра на здравеопазването и представители на Националния оперативен щаб.