Д-р Николай Христов: Общопрактикуващите лекари са практически изолирани от ваксинирането

Малка част от личните лекари са получили някакви количества ваксини, по-голямата част не са получили нищо. Това обясни в предаването „Преди всички“ общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов. „В момента ние сме практически изолирани. Само част от нас са получили нещо и то в мизерни количества“, коментира той пред БНР. Същевременно по думите му хората са „засилени на опашки пред фургони“.

Организацията на ваксинирането не изглежда добре, смята д-р Христов. В неговата листа от чакащи има 185 души, а до момента е поставил ваксини на 20, защото с други количества не разполага.

Във Варна има 300 практики, излязъл е списък с 80, които трябва да получат ваксини, без яснота по какви критерии, поясни Николай Христов.

„Който е преживял банановите опашки, така беше, като дежа вю“, коментира общопрактикуващият лекар. „Последният на опашката е пациентът, който го отнася.“

Поставянето на ваксина не е просто нещо, категоричен е д-р Христов, който даде пример за неправилно съхранение на ваксина в хладилна камера, което прави ефекта й сравним с този на изворната вода.

„Хаосът, който се създаде между нас и институциите, действа демотивиращо“, подчерта Николай Христов. Според него е налице лошо планиране и на местно, и на централно ниво на ваксинационния процес у нас.

Общопрактикуващият лекар и разработил собствена листовка за пациентите с информация за ваксините, която ги интересува.

„Ако искам да бъда разбран, трябва да го кажа на пациента по начин, по който да го разбере. Хората наистина се страхуват.“

Д-р Николай Христов коментира и разписването на отделните стадии на ваксинирането у нас:

„Просто схемата беше прекалено сложна – при нас сложните схеми не работят.“

Източник: БНР