Министър Ангелов: Работим за осигуряване на достатъчно ваксини

Работим за осигуряване на достатъчно ваксини от заявените количества на личните лекари, обяви на здравният министър проф. Костадин Ангелов в хасковското село Малево. Той припомни, че страната ни е готова за начало на масовата ваксинация от началото на месец март. По думите му това означава от 3 и 4 март нататък.

„Стартираме седмица до 10 дни по-рано. Нормално е да има такъв тип неудовлетворени количества, които не могат да бъдат доставени, но темпът, с който ние продължаваме, за мен е напълно удовлетворяващ“, коментира пред журналисти проф. Ангелов. Той бе категоричен, че няма хаос в процеса на ваксинация у нас, а наплив от пациенти, които искат да се ваксинират и това е навсякъде по света.

„Аз съм изненадан, че ние винаги търсим отрицателната част на нещата, а не виждаме, че имаме 30 000 ваксинирани за петък, събота и неделя, в сравнение с темпове, с които вървяхме с 50-60 човека на ден. Считам, че тези неща до момента са достатъчни като темп на ваксинация“, увери здравният министър. Според него няма смисъл от безпокойство за количеството на доставените ваксини.

„Опитваме да изтеглим доставката, но имаме и „вариант Б“. Работим и по него, така че няма да има проблем с доставката на ваксините. Не мога да кажа какъв е „план Б“, нека да стане“, уточни министърът.

Относно отварянето на заведенията при увеличението на заболеваемостта на дневна база, той помоли медиите да изчакат до четвъртък.

„Никога не сме се ръководили от дневната база, а от 14 дневната заболяемост. Четвъртък е денят за решение за отваряне на заведенията. По настоящата ми заповед, която действа към момента, от 1 март те са отворени“, припомни проф. Ангелов.