Лъчезар Томов: На двама души без маски са необходими 30 секунди да се заразят

От този понеделник на училище се връщат учениците от пети до 12-и клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Освен връщането , премиерът Борисов обяви, че ресторантите ще бъдат отворени на 1 март. Той се аргументира с ниската заболеваемост в страната спрямо останалите държави в Европа и изрази надежда, че до 1 март третата вълна от епидемията ще е преминала.

„Епидемията е случаен процес, има и не нулева, но нищожна вероятност да премине, но аз не залагам на това. Имаме вече британския вариант на вируса в България. До 4 март повечето области ще бъдат в червено. На 1 март в червено ще бъдат всички области с изключение на Видин, Враца, Търговище и Добрич“, заяви пред bTV математикът Лъчезар Томов.         

Старият щам на короновируса е отживелица, вече ще съществуват само новите, посочи той. По думите му британският щам заразява децата абсолютно успешно. Има една много скрита заболеваемост.                            

Според него има потенциал вълната да спадне, ако хората спазват мерките. На двама души без маски са необходими 30 секунди да се заразят. Новите щамове са много по-заразни. При започналото разхлабване на мерките, все пак оставащите трябва да се спазват, категоричен е той.           

„От 18 януари сме в експоненциален ръст, което означава, че много бавно, но с такова число, по някое време ще имаме много голям брой заразени. Прогнозата ми за 1 март е между 1 500 и 2 500 заразени, но тя не включва възможните развития сега“, каза математикът.

„Брoят зaрaзeни при нac в нaй-дoбрия cлучaй e дo 2 млн. Ниe имaмe дocтa гoлям лeтaлитeт в Бългaрия – зaрaди виcoкa cрeднa възрacт, виcoкa зaтлъcтялocт и други зaбoлявaния. Имa oщe чeтири милиoнa, кoитo мoгaт дa ce зaрaзят, зaщoтo c нoвия щaм ни трябвa пoвeчe кoлeктивeн имунитeт – oкoлo 80%. Зa южнoaфрикaнcкия вaриaнт ce знae, чe aбcoлютнo уcпeшнo избягвa имунитeтa“, кaзa Тoмoв.

Според математика се е избързало с отварянето на детските градини и връщането на учениците в клас. Ученият смята, че рискът от разпространение не се управлява на национално ниво, макар да се взимат мерки на локално. За управление на рискове трябва повече комуникация.

Дали ще има ръст, ако бъдат отворени заведенията, зависи от това колко хора ще ги посещават, смята Томов.