коронавирус маска

Проф. Радка Аргирова: Възможно е да възникнат още мутации и варианти на коронавирус

Възможно е да възникнат още мутации и варианти на коронавирус и най-вероятно ще възникнат, защото всички РНК мутират, прогнозира в “Денят започва с Георги Любенов” проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология.

“Имаме вече бразилски, южноафрикански, преди седмица – японски, преминахме лятото с испански вариант, ще има още… Все още телата антителата, които се образуват в организмите на хората, които са заразени успяват да неутрализират тези варианти. В момента, в който се натрупат определен брой мутации и варианти, тогава е възможно да имаме нов щам”, обясни проф. Аргирова.

Сега всички антитела срещу SARS-CoV-2 неутрализират всички варианти засега. Ваксините ще действат засега. Сега няма нов щам, всичко е SARS-CoV-2, уточни тя.

Възможно е количеството на антитела да се увеличава с времето. Това е действието на клетъчния имунитет, обясни още председател на българското дружество по вирусология.

Проф. Радка Аргирова заяви, че очаквам позиция от Щаба за направеното и пропуснатото от страна на здравните власти.

“Смятам, че е време е за равносметка след изминалата една година. Всички трябва да си дадат сметка какво преживяхме през тази година. Трябва да се каже какво бе направено, какво бе постигнато и какво не се получи. Искам да бъде казано, че нямаше ръководство на тази криза, имаше наблюдение и това наблюдение ще ни струва много скъпо. Искам да кажат дали ще може да се възстанови нормалния живот на хората. От друга страна това, което ми липсва е много сериозна промоция на ваксинирането. Това трябваше да бъде комуникирано с всички средства, за да могат хора да си отговорят на много въпроси”, заяви проф. Аргирова.