проф Генчо Начев

Проф. Генчо Начев: Българинът не е свикнал да мисли за здравето си

Мерките срещу коронавируса у нас са много лежерни. По начало тук истински локдаун не е имало. Не сме имали вечерен час, не сме натискали есемеси дали можем да излезем. Тук хората не са много дисциплинирани, коментира проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина” в БТВ „Тази сутрин”. По думите му българинът става дисциплиниран и спазва законите когато стъпи извън страната ни. Аз не съм ходил по молове, но като гледам по телевизията – там никакво разстояние не може да се спазва, казва Начев. Той е категоричен, че ако се премине прага от 200 заразени на 100 хил. души, ще се мисли за въвеждане на по-строги мерки.

Начев коментира, че в болница „Св. Екатерина” 60% от персонала са се ваксинирали срещу коронавирус. Мисля, че процентът на желаещите се увеличава и, ако има някакво съмнение по отношение на това дали да се ваксинират, е заради липса на информация за тези ваксини, допълва Начев. Той е категоричен, че тази липса на информация идва от самите производители, които дават ограничени данни.

В момента в „Св. Екатерина” е спокойно, има легла в коронавирус отделението, но останалите сектори, които са за друг тип пациенти, са пълни, казва Начев. По думите му при нас здравето не е на първо място. Обикновено декември и януари винаги е бил по-малък напливът към болниците. Българинът не е свикнал да мисли за здравето си. Когато кажа, че трябва да оперираме някого, той ми отговаря „Първо трябва да заколя прасето, да омъжа дъщерята, казва Начев.

Вашият коментар