Стойчо Кацаров

Д-р Стойчо Кацаров: Ние не предшестваме кризата, ние я следваме

“Кризата се наблюдава, не се управлява. Управлението предполага да имаш план, да направиш прогноза и да изпревариш събитията, а в България имаме събития, наблюдаваме ги. Както е с тестовете – като се намалят, отваряме ресторантите, а като се увеличат – затваряме ги. Ние не предшестваме кризата, ние я следваме.” Това заяви председателят на Центъра за защита правата на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на “Денят ON AIR”.

“Много са елементите на доброто управление на една такава криза. Трябваше да започнем с това да съберем необходимата информация за ситуацията в страната. Ние продължаваме да не знаем колко българи са се срещали с вируса. Нали броят на положителните тестове е 200 хиляди – как изчислиха, че са 20%”, каза събеседникът.

И добави: “Мога да вляза в спор за достоверността на информацията. От нашия център попитахме здравното министерство според Ковид портала каква част от хората са починали в болница и каква част у дома. Оттам ни казаха, че не са сигурни и ни препратиха към НЗОК. Те отговориха, включително изпратиха списък на починалите по болници, че броят на починалите според НЗОК към 20 декември е 7500, което е с 900 повече от общия брой, който показва Информационният портал”.

По неговите думи, “ако не знаем колко е броят на умрелите от Ковид-19, това означава, че нищо не знаем”.

“Властите, правителството, здравното министерство трябва да си свършат работата. Втурнаха се да правят антигенни тестове на учителите. Това е безсмислено, имаше смисъл да се направят масово тестове за антитела. В Германия направиха такива тестове и се оказа, че броят на хората, които имат антитела, е 4 пъти по-голям от този по регистрираните PCR тестове. В България е сигурно 10 пъти по-голям. Това с антигенните тестове е безсмислено, пари на вятъра. Няма да стане така, няма да се справим, ние не се и справяме и затова имаме най-много починали”, категоричен беше д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той не вижда здравните власти да са си направили изводи и да променят нещо в здравната система.

Как може да начертаеш 10-годишна стратегия, без да отчетеш Ковид събитията, чуди се д-р Кацаров. “Здравната система катастрофира”, отсече той.

Според председателя на ЦЗПЗ, информационна кампания за ваксините изобщо няма, а страната ни отново е последна и по имунизиране.

“Сега на дневен ред са ваксините. И там сме последни, и там нищо няма да стане. Няма кампания. Обратно на всички страни ти си сложил възрастните хора в четвъртата фаза – последни. Няма да успеем. Ще продължаваме да отваряме и затваряме страната още 2 години сигурно”, посочи д-р Кацаров.

източник: Bulgaria ON AIR

снимка: стопкадър

Вашият коментар