Проф. Костадин Ангелов: Европа се готви за трета вълна

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не ни дават право да проявим лекомислие. Европа се готви за трета вълна. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на НОЩ.

Още в началото на миналата седмица чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване във ВМА, само за понеделник сме приели 13 души за деня, а толкова болни сме приемали преди това за една седмица. В нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане в София, в Кюстендил и други области, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

По думите му най-вероятно имаме три седмици до следващата вълна на COVID-19.

„Апелът ни е първо медицинските директори – да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите. проф. Костадин Ангелов. Колкото и да ми е неприятно да бъда пак в ролята на лошия вестител, това е действителното положение“, допълни той.

„Искам да сме готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която идва в Европа“, заяви министърът на здравеопазването.

52 години е средната възраст на новодиагностицираните, отчете министърът. 24 лица са под 19-годишна възраст.

Заетостта на болничните легла на национална база е 32% за неусложнени пациенти, и 38% интензивни легла. Силистра, София област и Шумен са областите с най-много заети легла.

9580 е броят на заразените медици от началото на пандемията.

5981 души са излекувани за 4 дни от началото на седмицата. Запазваме тенденцията за два пъти по-голямо число на излекуваните спрямо новозаразените случаи, каза още Ангелов.

90 на 100 хиляди е заболевамостта към днешна дата. България е на 26 място в Европейския съюз и на шесто място на Балканите. По смъртност сме на 13 място в Европейския съюз, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

8 области, включително София-град, се върнаха в червената зона, каза още доц. Кунчев.

България продължава да бъде сред страните в светлата зона, но тенденцията се обърна и ще имаме постепенно покачване на болестта през февруари, каза държавният здравен инспектор.

Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от „Пфайзер” и „Модерна”. 50 124 дози са приложени до момента, каза той. Броят на имунизираните учители е над 1400 учители.