Заводът на Pfizer в Белгия възстановява производство на пълна мощност

Свободна Европа: Единственият завод за производство на ваксината на Pfizer срещу COVID-19 на територията на Европейския съюз (ЕС) възстановява работата си на пълна мощност, съобщи БТА. В средата на януари от компанията обявиха временно забавяне на доставките на ваксини заради промени в производствените процеси.
Предвижда се натрупаните закъснения да бъдат наваксани и държавите от ЕС да получат заявените количества до края на март. Уточнява се, че заради настройка на поточните линии производството е било намалено с 8 на сто.
Междувременно стана ясно, че френската компания Sanofi е постигнала споразумение с Pfizer и BioNTech да произведе 125 млн. дози от тяхната ваксина срещу COVID-19. Sanofi имат собствена разработка за ваксина, но работата по нея закъснява.

Така за първи път съперници на този пазар ще си сътрудничат, за да се преодолее кризата с недостига на ваксини.

Ваксината на Pfizer/BioNTech не е основната, на която българското правителство разчита, за да започне по-масова ваксинация. Според информацията на сайта на здравното министерство, България ще получи до септември 1,5 милиона дози ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, които засега са единствените одобрени за използване на територията на ЕС.

Предпочетеният от България производител е Astra Zeneca, чиято ваксина все още няма разрешение за употреба. В края на януари от компанията обявиха, че саинформирали ЕС, че ще съкратят доставките на ваксината си срещу COVID-19 за блока с 60 процента.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.