Най-рискови за разпространение на COVID-19 са училища, детски градини, спортни събития, големи молове, ресторанти и барове

Председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски поясни на брифинга днес, че заболеваемостта в България е спаднала по-бавно от очакваното, като намалението е започнало едва през четвъртата седмица от въвеждането на мерките в страната. А смъртността намалява още по-бавно.

Той отчете, че според методология на Тексаския университет най-опасните места за разпространение на заразата от Covid-19 са училищата, детските градини, спортните събития, големите молове, ресторантите и баровете.

„Скалата е разпределена  от 1 до 9. Едно е да отвориш писмо от пощата, а девет е да отидеш на бар. В последната категория влизат религиозни събирания над 500 души. Знаете примера в Южна Корея, където епидемията започна така. В девета категория  влизат и концертните зали. Смятат се за изключително опасни места за заразяване. Следващите по опасност това са ресторанти и фитнеси. Не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант, но вероятно има. Ресторанти, които са с външни помещения,  имат индекс на опасност 3. Такъв индекс имат и посещаването на къмпинг или игра на голф. Футболните и баскетболните мачове са с индекси между 6 и 7. Знаете, че почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Но ако мачовете се намират в средата на индекса за заразяване, то за публиката той е твърдо 8”, обясни Мутафчийски.

„Как се определиха мерките в България? Ние никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички места, които са конфликтни, тежки, могат да са спрени да бъдат посещавани. Обществото не  може да функционира без да има, откъде да закупи храна и неща от първа необходимост. И понеже много често се говори колко опасни са магазините, бих искал да ви кажа, че те са с индекс 4 за опасност за предаване на заразата. По-малките магазини са с индекс 3. Но когато се спазва определен брой посетители, тогава може рязко да спадне опасността от предаване на зараза. Давал съм на министър Ангелов и на главният държавен здравен инспектор, колко примитивни могат понякога да бъдат методите, но ефикасни – още с влизането всеки посетител да получава номерче. Когато свърши кошницата с номера, то е ясно, че не може да влезе друг пазаруващ”, коментира Мутафчийски. По думите му в Гърция процедират по този начин.

„Ние налучкахме точно най-опасните места за разпространение на заразата, а именно училищата, детските градини и яслите, големите молове, баровете и ресторантите”, посочи Мутафчийски.