ЕК: Няма да спрем, докато не осигурим необходимите ваксини за Европа

“Трябва да осигурим необходимите количества ваксини в ЕС и няма да спрем, докато не го постигнем тази цел”, заяви днес говорител на Европейската комисия.

Той не отхвърли съмненията, че от заводи на “АстраЗенека” в Нидерландия и Германия за Великобритания са били изнесени първите произведени количества от тази ваксина.

“Не се опитваме да окажем натиск на финансовите пазари върху този производител, а да защитим общественото здраве”, добави говорителят.

По неговите думи утре предстои нов разговор между ЕК и дружеството, след като вчера две срещи онлайн не са били достатъчни за изясняване на причините за липсващите количества. Говорителят отбеляза, че от “АстраЗенека” са получили средства от ЕС за развитието на ваксината, а предварителното споразумение за доставките е от август миналата година. Европейските държави са подписали първите договори миналия октомври.

“Не оспорваме, че всички имат нужда от ваксини, но сме инвестирали в някои производители, за да може да доставят дозите, веднага щом получат разрешение за достъп до европейския пазар. Когато виждаме, че произвеждат ваксини, имаме пълното право да попитаме защо доставките не достигат до нас”, посочи говорителят. Според нас дозите трябваше да бъдат на разположение за доставка при издаването на разрешение от европейската лекарствена агенция”, добави той.

Агенцията се очаква да одобри ваксината на “АстраЗенека” след три дни. Говорителят заяви, че остава неизвестна съдбата на произведените в ЕС количества ваксина на “АстраЗенека”, финансирано с милиарди от европейския бюджет. Той допълни, че до края на седмицата ЕК ще предложи как да бъде въведен надзор върху износа на ваксини европейско производство.

“Не целим да предотвратяваме износа, а да можем да го следим”, поясни говорителят.

По неговите думи държавите от ЕС имат достъп до няколкостотин милиона спринцовки за извличане на шеста доза от флаконите с ваксината на “Пфайзер”. Той посочи, че възможността за по-добро оползотворяване на флаконите представлява ускорение на доставките, защото сключените споразумения са за дози. Говорителят потвърди очакването “Пфайзер” да възстанови производството на пълна мощност до края на седмицата, след като по-рано обяви временни затруднения.

Вашият коментар