Костадин Ангелов

Костадин Ангелов: До края на годината можем да постигнем 60-70% ваксинирани

Озадачен съм от този протест на ресторанти и барове, обяви пред Нова тв здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Преди седмица имахме среща с двете организации. Има забавени плащания, това е основният им проблем“, поясни министърът. По думите му на следваща среща с бранша са били поканени социалният министър Деница Сачева, икономическият – Лъчезар Борисов, вицепремиерът Марияна Николов и те са поели ангажимент до края на януари засегнатите да си получат парите.

„Протестират за проявен разум и ми искат оставката, а за безразсъдство, не знам какво ще ми поискат. Държавата пое ясен ангажимент и от понеделник се изплащат средствата“, изрази недоумение по повод протеста проф. Ангелов. Той бе категоричен, че няма да се умори да работи за здравето на хората.

Относно протеста днес той бе категоричен, че „ пръв посяга този, на който свършват аргументите“.

„Първо освобождаваме мерките в образование, култура, спорт, а след това барове, ресторанти и нощни барове. Не можем безразсъдно да кажем, че сме на последните места по заболеваемост и с лека ръка да го пропилеем“, настоя здравният министър.

По повод ваксинационния план у нас проф. Ангелов подчерта, че всяка една ваксина, която дойде, веднага се поставя на желаещ във фазата на ваксинация. Той напомни, че НС упълномощи ЕК да преговаря от името на страната за ваксини.

„Ние подходихме много консервативно. Запазваме втора доза“, посочи министърът. По повод разликата в броя на ваксинираните със съседни страни проф. Ангелов припомни, че няма клинично проучване за имунитет след първа поставена доза, а количествата на ваксините, които идват не зависят от България.

По думите му 261 997 дози ще получи страната ни от оксфордската ваксина до края на февруари или 130 000 граждани ще бъдат ваксинирани.

„В момента има сключени договори с двама доставчици. 3.9 млн. дози ще дойдат от Пфайзер. 4.5 млн. дози от оксфордската ваксина, 1 млн. дози от Модерна. Дозите са определени от ЕК. Те са такива като процент за България. Индикативните числа – към днешна дата от 6-те производители – 12 млн. дози“, обобщи проф. Ангелов. Той допълни, че възнамерява да се срещне с колегите си в Брюксел, за да разполагат българските граждани с цялата информация за ваксините от първа ръка. От думите му стана ясно, че България ще изчака дали руската ваксина ще бъде одобрена в ЕС и преговорите, които ще се водят от ЕК за доставката й.

За здравният министър няма пречки личните лекари да изпълнят ваксинационния план.

„4500 са личните лекари у нас, при 10 имунизации на ден това са 45 000 на ден. 40 имунизации от един лекар на ден са отчетени вчера. Попълват шест документа, ще има среща със сдружението им, това са изисквания на НЗОК и ще се говори по тях. До края на годината можем да постигнем 60-70% ваксинирани български граждани. Всичко зависи от желанието на хората“, уточни здравният министър. Той потвърди решението от 1 февруари шалът да не се признава като лично предпазно средство.

Проф. Ангелов се ангажира още да се срещне с популярния изпълнител Ицо Хазарта, с който влезе в задочен дебат относно приоритетите си по отношение на заведенията и запазването на този бизнес.

„Не съжалявам за всичко онова, което съм казал. Ковид пренареди нашите приоритети – образование, спорт, култура, а после ресторанти. Каня го на среща и ще се опитам да го убедя в моята позиция. Като изляза ще му позвъня“, увери здравният министър.