Васил Велев

Васил Велев: Трябва да се регистрират всички продукти, които вършат работа

“За да се наводни пазарът на ваксини у нас трябва да се регистрират всички продукти, които вършат работа. Не трябва по странни геополитически причини да загърбваме някои производители, които доказано имат ефект”. Това заяви в студиото на “Здравей, България” по Нова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той добави, че ЕС позволява регистрацията на ваксини от самите държави членки. “Унгария също е в Съюза и вече се справя с този проблем. Държавата може да се справи сама с този проблем, а не да чака на европейските чиновници. Всичко това ограничава нашите възможности”, каза Велев. Говорител на Европейската комисия заяви вчера, че държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия.

Това той каза по повод готовността на Унгария да използва руската ваксина “Спутник V”. Будапеща се възползва от възможността едностранно да одобри тази ваксина по спешност, но така препаратът ще може да се използва само в Унгария и няма да бъде разрешено разпространението му в ЕС, докато не бъде издадено позволение от европейската лекарствена агенция, отбеляза говорителят.

Във връзка с това председателят на АИКБ се обяви за регистрацията на повече ваксини у нас и по-гъвкава процедура по одобрението им. “Ако една компания има възможност да закупи ваксини, то нейните работници, които желаят, биха могли да се ваксинират бързо и лесно. Това вече се прави успешно с бързите тестове”, каза Васил Велев. “Ако чакахме да тестват нашите работници централизирано – икономиката щеше да фалира. Благодарение на нашата реакция към пандемията икономиката все пак запазва добра форма”, каза още Велев.