Кои храни е препоръчително да избягваме преди ваксинация?

Изследвания, проведени от научни изследователи и специалисти от години насам са доказали, че единственото нещо, което прави всяка ваксина по-малко ефективна – независимо дали става дума за ваксина срещу грип, хепатит В, или други заболявания – е наднорменото тегло на пациента.

Това до голяма степен се дължи на въздействието на теглото извън норми върху имунния отговор на организма.

„Здравата имунна система включва и изключва отговорът към възпалителен процес, в зависимост от нуждите, привиквайки белите кръвни клетки и изпращайки протеини за борба с инфекцията”, казват експерти, цитирани от сайта Eat This Not That.

„Ваксините използват този отговор към възпалението. Но кръвни тестове показват, че хората със затлъстяване и хората с рискови фактори свързани с метаболизма като високо кръвно налягане и повишени нива на кръвна захар, са в състояние на хронично леко възпаление. С други думи – ваксината не работи добре”, обясняват те.

Нещата допълнително се усложняват от факта, че няколко проучвания показват, че хората, страдащи от наднормено тегло са сред най-засегнатите от тежки усложнения в резултат на Covid19. В САЩ от Центъра за контрол и превенция на заболяванията директно заявяват: „С увеличаване на телесната маса, рискът от смърт от Covid19 също се увеличава”.

“Има обаче неща, които можете да направите, за да подготвите тялото си за ваксината, започвайки още сега, докато чакате своя ред за ваксинация”. Това се казва в проучване на Държавния университет в Охайо, разглеждащи 49 предишни проучвания на ваксини, проведени през последните 30 години.

Изследователският екип подчертава, че и тук диетата на пациента играе важна роля. Ако искаме да подобрим цялостното си здраве преди ваксинацията, за да увеличим максимално отговора на тялото си, трябва да започнем диета с по-пълноценни храни, пълни с фибри, да се поема повече вода всеки ден и определено да бъдат избягвани следните храните:

1. Захарни напитки
„Оптималният прием на тези напитки е нула“, обяснява Вазанти Малик, научен сътрудник от Харвардското училище за обществено здраве на Чан, пред The New York Times . “Те нямат никакви ползи за здравето.”
В случай, че не сте наясно, коварните странични ефекти от пиенето на прекалено много газирани напитки и други сладки напитки включват увеличаване на теглото , по-висок риск от диабет , кариес , излишни мазнини около средната ви част , болки в ставите , проблеми със здравето на бъбреците , по-голям риск от сърдечни заболявания , по-висок холестерол , лошо здраве на червата , проблеми с хормоните (главно по отношение на лептина , вашия хормон на глада), загуба на памет , дехидратация , косопад , подуване на корема и повишен риск от смърт

2. Преработени храни
Преработените храни се определят като „храна, която е променена или е приготвена по-различно от естествената си форма“ чрез фабрична обработка, казва Торей Армул, говорител на Академията по хранене и диететика. “Високо преработените храни обикновено са направени от твърде много вредни съставки, като бели брашна, бели захари и нездравословни мазнини . Повечето съдържат добавки, които увеличават нивата на мазнини, натрий и захар , за да увеличат срока на годност на продукта или за да подобрят вкуса му”, това още обяснява Армул.

3. Енергийни напитки
„Те са пълни със стимуланти като кофеин и производни наефедрин, които претоварват надбъбречните жлези, карат ви да зависите от тях за “енергия“ и на всичкото отгоре всичко това комбинирано с хубава доза захар, консерванти и изкуствени цветове и вкусове “, каза Крис Фернандес, директор на Health Health Interactive. “Не ги пийте. Просто не” – допълни той.

4. Fast Food (“бързи храни”)
Техзиб Лалани, основателят на Scale Beyond Scale , казва, че „изключително нискокачествените съставки се използват за намаляване на разходите в заведенията предназначени за бързо хранене, а самите “бързи храни” са с високо съдържание на сол, мазнини и понякога дори консерванти“.

5. Употреба на алкохол
Опасните странични ефекти от пиенето на ежедневната употреба на алкохол са многобройни и включват увеличаване на теглото, по-голям риск от сърдечни заболявания, по-голям риск от безплодие, остеопороза, увреждане на черния дроб и редица други удължавания. И дори ако сте умерен пияч, уверете се, че избягвате най-опасната алкохолна напитка за тялото си.