Министърът на здравеопазването: Страхът се дължи на липсата на информация

Водещ: Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е при нас. Добре дошли и Честита Нова Година!

Костадин Ангелов: Добре заварили. Честита Нова година на Вас и на нашите зрители.

Водещ: Благодарим Ви. Дайте с добрите новини, искате ли? Седмица след поставянето на първите ваксини у нас, а и в Европа, какви са наблюденията, с които разполага Министерство на здравеопазването /МЗ/, а и на общоевропейско ниво, нека го разширим?

Костадин Ангелов: Наблюденията са добри. Това, което на мен ми харесва, е, че броят на желаещите в България да се ваксинират се увеличава с всеки изминат ден. Това е така, защото хората разполагат с повече и повече информация, която е свързана с ваксините.

Водещ: Т.е. доверието се завръща, така да се каже?

Костадин Ангелов: Аз мисля, че тази криза от самото начало, тя още не е приключила, изкара много истина по повърхността на българското здравеопазване и от обществото ни, ако щете. Тя изкара по-доброто от хората, от добрите направи по-добри, от лошите направи по-лоши, за съжаление.

Водещ: Последното уточнение е много важно. Да, сякаш лошите се превърнаха в още по-лоши. Но да поговорим малко повече за медицина. Как се чувствате след ваксината, проф. Ангелов?

Костадин Ангелов: Добре се чувствам. Аз имах очаквания за всички онези, нека да ги наречем – придружаващи реакции, които са свързани с ваксинацията. Единственото нещо, което имах, беше повишена чувствителност на мястото на убождането на втория ден. И това беше.

Водещ: Нищо друго?

Костадин Ангелов: Нищо друго.

Водещ: Отговорете обаче на тези – хората, които с основание си задават въпросите, няма как, виждаме голяма част от Вашите колеги, които излизат и публично казват – още е много рано да твърдим дали ваксината е добра или не, тъй като не знаем дали няма да причини, така, по-тежки заболявания с течение на времето. Можем ли да отговорим научно, така че тези хора да разберат дали крие риск поставянето не само на тази ваксина, но и на всички останали ваксини, отключването на подобни онкологични заболявания или пък друг вид заболявания?

Костадин Ангелов: Това, което ми прави впечатление, е, че намалява броят на неинформираните хора. Увеличава се броят на информираните. И именно това е причината страхът у хората да намалява, защото страхът се дължи на липсата на информация. Благодарение на Вас, на Вашите колеги, ние направихме една среща. На тази среща всички медии заедно се обединихме и приехме една кауза – да направим българските граждани най-информираните граждани в Европа. Ние ще направим така, че информацията, цялата информация, която имаме за ваксините в целия свят, в Европа, ще изискваме от фирмите-производители да дават информация, за да можем ние да я предоставим на българските граждани. Само, когато българските граждани са информирани, те ще вземат правилно решение. Те ще знаят какви са последиците от ваксините, а производителите трябва да дадат отговорите. Защото наистина в момента имаме някои неясноти, свързани с ваксинацията. Именно за това разработваме едно приложение, което да подпомогне българските лекари да стигат първи до информацията, да могат да боравят с нея. Те ще я получават в смлян вид образно, цялата достъпна информация за ваксините в целия свят, за да могат да съветват правилно своите пациенти, които да правят информиран избор. Това е нашата цел.

Водещ: Т.е. всеки един от личните лекари или лекарите, които ще се занимават с ваксините, да имат достъп до информацията в портала, който използват всъщност?

Костадин Ангелов: Не. Ние в момента разработваме едно приложение, което ще започне до дни, което ще бъде в началото уеб базирано, после ще можем да го използваме на нашите телефони. То е насочено основно към лекари, основно към общопрактикуващите лекари, всички лекари в България, всъщност и Вие, всеки ще може да го свали. Там ние ще даваме информацията на български език, смляна, всички статии, всички постижения на науката, които са налични в момента, които са доказани твърдения, българските лекари ще ги получават първи, за да могат едновременно, когато застанат очи в очи със своя пациент, за да могат да го информират адекватно и той да вземе решение.

Водещ: Но основния въпрос, знаете, в момента всеки се пита – коя ваксина е подходяща за мен, например – в момента, в който те станат общодостъпни и минат тези пет приоритетни групи, какво ще трябва да отговори лекарят – т.е. той ще има информация от тази система, за която казвате, и ще знае за кой пациент коя е подходящата ваксина – дали векторна или пък с РНК?

Костадин Ангелов: Категорично. Много е важно производителите да предоставят информацията и да отговорят на въпросите. Не МЗ или да накараме лекарите да станат заложници на производителите или те да стават дистрибутори на ваксини. Категорично не. Лекарите ще си останат лекари. Те ще съветват българските пациенти така, че да направят най-доброто за тях, да предложат най-добрата ваксина, съобразена с възраст, пол, придружаващи заболявания, очакван резултат, ако щете. Българските лекари ще бъдат най-информираните лекари.

Водещ: Добре. До няколко дни обещавате, че ще бъде факт тази система?

Костадин Ангелов: Да, то е готово. Въпрос на дни е да бъде качено.

Водещ: Да чуем сега какво Ви питат зрителите, аз ще задържа моите въпроси за по-късно. Таня Иванова и въпросите на зрителите.

Репортер: Стотици са въпросите към министър Ангелов. Правим уточнението, че ще ги групираме най-масовите, а другите ще ги предоставим на него, за да можете да получите адекватен отговор. Министър Ангелов, учители има много. Те се интересуват кога ще започне ваксинацията на тях заради връщането на малките, също питат кога ще се върнат по-големите ученици в училище? Много са хората, които се интересуват дали е опасно, ако са с алергии, с онкологични заболявания, с диабет или аутизъм да се ваксинират? Също така масовата ваксинация кога ще започне и ще има ли внос на други ваксини, за да правят хората избор? И опасна ли е ваксината при хора, които искат да имат деца и при бременни жени?

Водещ: Благодаря ти, Таня. Добре. От учителите искате ли, тъй като от утре се връщат малките на училище, както и тези от детските градини, така че, кога ще могат учителите да поставят своите ваксини?

Костадин Ангелов: Утре между 6:40 и 7:30 ч. каца самолетът с 25 хиляди ваксини. Вашите колеги са поканени, още от 7:00 ч. те ще бъдат свидетели на целия този процес и логистиката. След това ваксините тръгват по два лъча София-Пловдив-Бургас и северния – Варна и Търново. След това те ще бъдат разпределени по всички РЗИ по областите. Учителите попадат във втора фаза. Втора фаза ще я започнем буквално до седмица, т.е. там попадат домовете за стари хора. С МТСП работим изключително в добра комуникация, благодаря на министър Сачева за нейните усилия. Там имаме около 15 хиляди домуващи и около 11 хиляди персонал, които се грижат за тези хора. Т.е. 26 хиляди души. Заедно с министър Вълчев сме направили и подготвяме списъците с учителите, които да бъдат ваксинирани. Предстои ми срещи, които да направя в страната с директорите на 6-те РЗИ-та, които са отговорни. На тези региони ще поканим директорите на другите РЗИ, заедно с Агенцията за социално подпомагане ще изработим списъците на възрастните хора, които трябва да започнем. Когато изчерпим ваксините, т.е. желаещите да се ваксинират в първа фаза, започваме веднага с втора фаза – това са възрастните хора и българските учители. Отварям една скоба, всички ние дължим нашия живот и на българските учители, защото учените са станали учени, благодарение на учителите, благодарение на преподавателите. Тези хора, които измислиха ваксината, са станали такива, с такива качества, благодарение именно на българските учители, защото в почти всички научни колективи имаме българин, който участва. Така че, аз благодаря за усилията на българските учители. Може би до седмица ще започнем да ваксинираме и учителите. Ще направим организацията по региони съвместно с РЗИ-та.

Водещ: Разбрах. По-големите кога ще върнете в училище, по-големите ученици е важно?

Костадин Ангелов: Ние отговорихме още в самото начало на този въпрос, на брифинга. Първо започваме с най-малките. Това сме го направили, стъпили сме на научни доказателства, че децата до 11-годишна възраст, има такава голяма статия, която включва изследване, направено, което показва, че няма разлика в заболеваемостта в семейство, което живее с дете до 11-годишна възраст, и тези, които живеят без дете. По отношение на другите, на по-големите от 5 клас нагоре, ще изчакаме да мине една седмица, ще анализираме всички числа отново, те са много показатели. Тук ще отворя една скоба, аз Ви казах, че искам българските граждани да бъдат най-информираните европейски граждани. Именно затова подготвяме една промяна в представянето на данните, която е на дневна база, за да могат българите да бъдат, да придобият по-ясна представа всъщност кои са онези показатели, които ние следим, на базата на които вземаме решения. Ние ще въведем болничните легла, ще въведем структурата на новозаболелите, ще въведем всички тестове, които се правят за първи път, кои се правят за втори път, кои са за втори път заболелите. Т.е. още по-детайлна справка, защото, ако в самото начало незнанието караше хората да се страхуват, в момента българските граждани вече са достатъчно информирани, те знаят откъде да черпят информацията.

Водещ: Затова Вие ще им предоставяте повече. Добре, да уточним. За учителите, казахте, до седмица ваксинацията, за по-големите в училище, седмица, след като по-малките тръгнат, ще направите анализ.

Костадин Ангелов: Ще решим. Ще направим анализ.

Водещ: Засега заповедта Ви е до 31 януари, но можете да я преосмислите, ако всичко тръгне наред, така ли?

Костадин Ангелов: Всичко зависи от числата. Нека не се поддаваме на опиянението от постигнатите положителни резултати. Във Великобритания наблюдаваме една много неблагоприятна тенденция с увеличаване на броя на заразените и увеличаване на броя на починалите в хода на ваксинацията. Аз не искам ние да вървим в тази посока.

Водещ: Мутацията ли е в основата на това? Или пък, както каза една ваша колежка, която беше при нас от Кеймбридж, че именно в момент на ваксинация е много опасно да се разпускат мерките, тъй като тогава може да се предизвика мутация на вируса?

Костадин Ангелов: Вие ми задавате много конкретен въпрос и очаквате от мен много конкретен отговор.

Водещ: Да. Искам да Ви попитам, ако разпуснем сега мерките и се ваксинираме, това ще доведе ли до мутация на вируса? Опасно ли е?

Костадин Ангелов: Не бих могъл да Ви отговоря еднозначно, защото много пъти във Вашето студио съм казвал, че от самото започване на COVID епидемията, този вирус ни опровергава ежедневно. Да не се случи така, че да Ви отговоря и след два дни да се окаже, че не съм бил точен. Но ние следим ежедневно всяко едно число. Много премерено действаме, не се  водим от опиянение, което Ви казах, или пък да ставаме пленници на нашия успех. Успехът дължим на навременните мерки. Ние ги въведохме, за да подарим време на българските граждани. Време, в което те да останат здрави, да не останат неизлекувани, за да могат да достигнат здрави до ваксината.

Водещ: За хората със специфични заболявания. Нееднократно е обяснявано, но всеки настоява пък министърът да му каже точно. Кажете сега за кои заболявания не е препоръчително, много кратичко, за да не повтаряме едно и също?

Костадин Ангелов: В момента от кратката характеристика на този продукт, това което придобиваме информация от фирмата производител, е следното – тази ваксина е показана за лица над 16 г. Тази ваксина не е изпитвана върху бременни. Тази ваксина не можем да отговорим какъв имунитет създава у имунокомпрометирани лица. Т.е. хората, които са с автоимунни заболявания и които са на терапия, т.е. с имуносупресори. И това е абсолютно логично, защото когато е подтисната имунната система на човек от лекарствата, съвсем нормално е той да не може да изгради този имунитет, към който ние се стремим.

Водещ: Добре. Разбрах Ви. Казахме го конкретно и ясно какво пише, поне според производителя. За бременните жени също казахте – не е изпитвано на бременни жени, така че не може да се каже. Ако забравихме някой въпрос, Таня Иванова сега ще ни припомни от предходните или пък повече от теб, слушаме те сега?

Репортер: Може би кога и дали ще има внос и от други ваксини? Хората също питат какво е мнението на министъра за ивермектина и в какви случаи би могло да се използва? Питат дали ще им отворите фитнесите, след като вече върви и ваксинация? Господин министър, какво наказание ще има за организаторите на концерта в Габрово? Също има и такива въпроси, явно за всички такива нарушители. И в момента на ваксиниране, ако човек е заразен с COVID, но не знае, това може ли да доведе до нежелани странични ефекти?

Водещ: Благодаря ти. Искате ли първо отзад напред, ако сме заразени в момента и си поставим ваксина, може ли да има нежелани странични ефекти?

Костадин Ангелов: Много рано беше даден отговор на този въпрос. Категорично няма опасност за хората, които са носители на вируса, без да са проявили клинична симптоматика, и се ваксинират – няма проблем за тях.

Водещ: Добре. Концертът в Габрово и наказания там ще има ли и фитнесите кога ще отворите?

Костадин Ангелов: Да, категорично ще има наказания. Фитнесите ще бъдат отворени тогава, когато преценим, че ситуацията го позволява.

Водещ: Добре. Ивермектинът, важно е да обясните за този препарат, който виждаме огромни опашки от хора, които се редят, за да се сдобият с него. Знам, че това е препарат от ветеринарната медицина. Споменават, че в Германия вече е направен такъв и за хуманната. Но обяснете Вие.

Костадин Ангелов: Много пъти лекарят в мен е искал да говори по един начин, но министърът в мен го е спирал, защото ако лекарят е отговорен за здравето на един човек, министърът отговаря за здравето на всички български граждани. По отношение на ивермектина, ситуацията е следната – все още не са завършени клиничните изпитвания и все още нямаме позиция на българския регулатор, т.е. Изпълнителна агенция по лекарствата. Дотогава аз не мога да Ви кажа нищо.

Водещ: Т.е. няма да кажете дали хората да го купуват или да не го купуват?

Костадин Ангелов: Във всеки един момент, в който имаме достатъчно информация, която да е основана на доказателства, която да е представена по един добър начин на нас, които взимаме решенията, бъдете сигурни, че МЗ първо ще съобщи на българските граждани кое е най-полезното за тях.

Водещ: Добре. Масовата ваксинация кога трябва да започне?

Костадин Ангелов: Масовата ваксинация ще започне в момента, в който имаме достатъчно количества ваксини, така че да осигурим безопасността на тяхното разпространение, сигурността на българските граждани и реда, по който да се направи тази ваксинация така, че да постигнем най-добър резултат. Отново ще кажа – ние сме длъжници на възрастните хора. И масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. Аз очаквам до края на януари да имаме конкретно разписан план кога започва. Дотогава да сме минали бързо през всички онези фази, които са разписани с ключовите отрасли. Защо казвам ключови? Защото, ако в първа фаза не бяхме сложили българските лекари, българските медици, ние можеше да нямаме армията, която да води битката с COVID-19, това ни водеше във вземането на решенията.

Водещ: Разбрах Ви. Кажете ми обаче преди края на май ще успеем ли да започнем масовата ваксинация?

Костадин Ангелов: Да, категорично да.

Водещ: Преди края на май? През м. май вероятно масовата ваксинация ще започне?

Костадин Ангелов: Може би и по-рано.

Водещ: Може би и по-рано. Април, да речем, края, но не по-рано?

Костадин Ангелов: До края на м. януари очакваме да дойде втора ваксина. Т.е. някъде около 6 до 8 януари ще имаме разрешение за втората ваксина. Очакваме разрешение и за третата ваксина. Няма да говоря с име. Когато те дойдат в страната, ние ще разполагаме с много голям арсенал от брой ваксини.

Водещ: Тъй като в момента нямаме достатъчно, кажете си го направо. Нямаме чак толкова много ваксини, за да започнем масовата ваксинация?

Костадин Ангелов: Не, напротив. Ние следваме регулярните доставки, както са разписани в договора. Затова Ви казах, че още утре пристигат, след седмица отново. Аз съм спокоен за българските граждани.

Водещ: Дано, дано да има за всички. Да не се окаже накрая, че няма. Видяхте ли другите държави какво решиха да направят – вместо по две дози на човек, да слагат на повече хора само по една. Можем ли и ние да направим така?

Костадин Ангелов: Не. Категорично не можем да направим такова нещо, защото в кратката характеристика на продукта ясно е разписано кога се постига имунитет. Другото е своеволие, което не е базирано на научни доказателства.

Водещ: Хич не ми е приятен въпросът с бусовете за кренвирши, но трябва да Ви го задам. Утрешната доза с ваксините по същия ли начин ще бъде разпределена до областните болници или сте измислили друг вариант? Поне вземете един бус, на който да няма надписи, господин министър, защото ако това ни е проблемът с ваксините?

Костадин Ангелов: Не, за мен изобщо не е проблем. За мен новината към онзи ден беше друга – че България беше държавата, която осигури ваксини във всички области на страната. И ваксинацията започна във всички области на страната.

Водещ: Това е безспорно. Кажете утре как ще ги превозим?

Костадин Ангелов: Утре ще ги превозва фирмата производител. Нейна е отговорността да стигнат до 5-те РЗИ-та, които Ви казах. Но пак казвам, помощта от частни компании не е практика в България. Такава е практиката в САЩ, в Канада. Там също частни компании с брандирани камиони…

Водещ: Т.е. кого е наела фирмата производител ще разберем утре.

Костадин Ангелов: Точно така. За нас е важно, че хладилната верига, т.е. температурната верига не е прекъсвана и не сме компрометирали качеството на ваксините. Българските граждани да бъдат спокойни, че ние сме направили най-доброто за тях.

Водещ: Добре. Ще видим утре какво ще се случи и с втората доставка, но на края на разговора ще Ви попитам за смъртността, която продължава да бъде една от най-високите в ЕС. Кажете ни какви са изводите към този момент? Наясно съм, че няма да нападнете никого в разгара на кризата и че няма да сочите виновни. Но все пак какво показват вашите отчети – как се справя доболничната помощ и личните лекари с контрола на заболяването при възрастите хора?

Костадин Ангелов: Вижте, аз разбирам въпроса Ви в каква посока е насочен. В момента в страната имаме увеличаване на смъртността и според мен, от анализа, който сме направили, основната причина е увеличаване на смъртността от COVID-19. По отношение на хроничните заболявания, за които говорите във въпроса Ви, там нещата са еднозначни. Ние не сме спрели прегледите. Това, че е спрян плановият прием в болниците, там ясно са разписани кой планов прием е спрян. Пациентите, които са с хронични заболявания, с едно продължително лечение, които изискват, те могат да постъпят в болница, техният прием не е спрян. Така че, в момента нашата здравна система работи добре, тя се справя с това предизвикателство. Дали може да работи по-добре? Категорично да. Дали трябва да се реформира? Да, категорично.

Водещ: Последен въпрос. Знаете ли за случаи, при които се иска придружител в болница за болни от COVID-19 и смятате ли, че е редно това?

Костадин Ангелов:  За много случаи знам. Това категорично е нередно. Бъдете сигурни, че всеки който нарушава правилата, ще получи последствията адекватни на разписаните норми.

Водещ: Много Ви благодаря за този разговор.

Костадин Ангелов: И аз Ви благодаря.

Водещ: Той ще бъде с продължение. Ще Ви предадем и въпросите на зрителите, за да може Вашият екип да отговори на тях.