Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев: До края на този месец ще започнем много по-масова имунизация

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза в предаването “Денят започва” по БНТ. че предстои да получим още 5 ваксини. Документи са подали “Модерна” и “Астра Зенека”. Дори до края месеца може да разполагаме с 3 от очакваните 6 ваксини. Това ще позволи да обхващаме все повече хора.

По думите му до края на януари ще разполагаме с 100 000 дози, което ще позволи да се започне имунизацията по домовете за възрастни хора и работещите в системата на здравеопазването. “Осигурили сме за цялото население. Ако останат количества ваксини, които няма да се използват, има начини да се продават и да се даряват. ЕК има план за помощ на Западните Балкани”, каза още той.

Според него изборът не е толкова важен, важно е ваксината да е ефикасна и да върши работа. “Първите дози бяха символични, те покриваха минимално количество. Нека хората да имат търпение. До края на този месец ще започнем много по-масова имунизация”, обясни доц. Кунчев.

Той добави, че всички производители работят за това имунитета да е максимално продължителен. “За момента се счита, че той е минимум 6 месеца. Коронавирусите са по-устойчиви и не се променят толкова бързо, колкото грипните, но ако това е решението, то това значи, че трябва да бъде правена многократна имунизация”, каза още доц. Кунчев. “Имунизираният пази преди всичко себе си, но и всички останали”. Според него допълнителна трудност е това, че флаконите не са за един човек, а за пет.

“Решението беше много трудно, натиск има и от двете страни”, каза той във връзка с връщането на учениците от първи до четвърти клас в училище. “Вирусът е навсякъде около нас, той се разпространява и в училищата, но ако се спазват изискванията за организирането на т.нар. балон – неконтактуването на учениците между паралелки, мерките за дезинфекция, отдалечеността на учениците, носенето на маски, то рискът стига до приемливи нива”, заяви главният държавен здравен инспектор.