мляко белтъчини

Белтъчините – един от основните градивни компоненти на организма

Белтъчините са един от основните градивни компоненти на организма. Участват в структурите на всяка клетка от човешкото тяло. Те са изградени от 20 аминокиселини, от които 8 са “незаменими” – не могат да се произведат от човек и трябва да се набавят с храната. Ако само една от тях липсва или е в не достатъчно количество, изграждането на белтък спира. Аминокиселините са свързани помежду си с така наречените – пептидни връзки. За всички спортове включително и културизма белтъчините са най-важния нутриент за изграждането на мускулеста и атлетична физика. И те както въглехидратите имат 4 килокалории енергия.

Белтъчините са от съществено значение за растежа и поддържането на всички телесни тъкани. Те също са основен източник на материал за изграждане на мускулите, кръвта, кожата, косата, ноктите и вътрешните органи, включително сърцето и мозъка. Протеините са необходими за производството на хормони, включително тестостерон, ензими, вещества, необходими за основните функции, и за антитела, които помагат в борбата с чужди вещества в тялото.

Освен за изграждане на тялото, протеините могат да бъдат използвани като източник на енергия в диетата, ако няма достатъчно количество въглехидрати и мазнини, които са основните  източници на енергия. При липса на храна или при глад, тялото разгражда собствените протеини. Така след един месец глад, мозъкът и сърцето губят около 3% от теглото си, докато скелетните мускули до 30%. Така тялото съхранява в най-добра степен органите необходими за живота.

Основните незаменими аминокиселини са: метионин, треонин, триптофан, леуцин, изолеуцин, лизин, фенилаланин и валин.

Протеините са разделени в две групи в зависимост от съотношението на незаменимите аминокиселини:

(А) с високо качество протеин (пълноценен протеин) – протеини в храната, която съдържа всички незаменими аминокиселини, т.е. тези аминокиселини, които човешкото тяло не може да произвежда. Те се намират предимно в животински продукти- месо, млечни продукти, яйца, риба, и т.н.

(В) протеин с недостатъчно съотношение на незаменими аминокиселини (непълни протеини) – протеини в храната, в която липсват една или повече от основните аминокиселини. Обикновено те са растителни храни, като соя, ориз, картофи, пшеница и др.

За пълноценно хранене е необходимо тези две групи да се комбинират и балансират, за да се даде правилното съотношение на аминокиселините. Ако тялото не получава всички необходими аминокиселини, такива белтъчини не могат да бъдат използвани за изграждане на човешки протеини и се използват за енергийни цели.

Източници на белтъчини:

Протеинът се намира в храни от животински произход – риба, яйца, мляко и млечни продукти, както в семена и растения: ядки, фасул, грах и бобови култури. Прието е, че животинските протеини са по-добри и по-пълноценни от растителните. Друг подходящ източник на белтъчини са протеиновите пудри. Напоследък на пазара излязоха много висококачествени растителни протеини (грахов, соев, конопен и др. протеини). Те се приближават по качество (но не и по вкус) до млечните и всеки вегетарианец може да открие алтернатива на животинските продукти. Разбира се за хората, които нямат ограничение, суроватъчния, казеина и яйчния протеин са много добър източник на белтъчини.