Ще получи ли България обещаните количества ваксини срещу COVID-19

Присъединяването на страната ни към споразумението между Европейската комисия и производителите на ваксините гарантира достъп до договорените количества, които общо са близо 2 милиарда и за България има гаранция, че ще получи заявените, каза на брифинг в Министерски съвет директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му до този момент няма информация за забавяне на доставките, но те са свързани с издаването на разрешенията за употреба.

Създаването на ваксините за коронавирусът не е започнало през март тази година, подчерта министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и припомни за подобна вирусна инфекция през 2003 год. Сегашният вирус може да се каже, че е втора версия на вируса от 2003 год. и фирмите работят по създаването на ваксина, която да го атакува, допълни той. По думите му твърдението, че ваксините са създадени много бързо и крият рискове за живота и здравето на хората, са неверни. Ваксините преминават през всички лабораторни изисквания за безопасност и чак тогава Европейската комисия би дала отговор дали да бъдат пуснати в употреба във всички европейски страни, добави още той.

Все още няма одобрена ваксина, но по принцип при прилагане на всеки медикамент на пациент с данни за алергични заболявания, трябва да се подхожда внимателно, подчерта министър Ангелов. Рано е да говорим за противопоказания докато не излезе кратката характеристика на продукта, каза още той. Екип на Министерството на здравеопазването работи в тясно сътрудничество с представителите на фирмите-производители, които ще трябва да предоставят цялата необходима информация за ваксините, за да се направи информационна кампания.