Маските на закрито пак задължителни от утре

От утре, 23 юни, маските пак стават задължителни на закрити обществени места, обяви здравният министър Кирил Ананиев. От 15 юни те бяха задължителни само за обществения транспорт, аптеките и болниците, както и за обслужващия персонал в заведенията.

Причината за затягането на режима са увеличените брой заразени в последната седмица и пренебрегването на противоепидемичните мерки. Започва стриктно следене от контролните органи за изпълнението на изискванията.

Сред останалите ограничения са: на футболни срещи в сектор да няма повече от 1000 души; при театрални постановки, концерти и нощни клубове капацитетът на залите да е зает на 50%, като зрителите са с маски; в молове и по-малки търговски обекти трябва не само да се носят маски, но и да се спазва дистанция от 1,5 м.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че ще бъдат съставени актове на ГЕРБ и БСП с глоби от по 3000 лв. за това, че организираха през уикенда мероприятия, нарушаващи противоепидемичните мерки. В ръководството на БСП вече има заразени с Covid-19 и на „Позитано“ 20 започна масово изследване с PCR тестове.