Иновативните лекарствата – панацея или тема за политическа употреба?

Нигяр Джафер заяви за предаването „Още от деня“, че мораториумът е погрешно решение. Добави, че тази мярка няма да реши нищо, защото трябва промяна на дефектния модел и трябва да се започнат непопулярни стъпки. Посочи тези стъпки – демонополизация на НЗОК и електронно здравеопазване, за да има по-голям контрол в сектора. По нейни думи разходите за лекарства са много, но не са изчерпани механизмите, с които би могла администрацията да тушира проблема, и мораториумът не е добра стъпка.

Според нея вчерашното обсъждане на темата в пленарна зала е било едно от най-тежките и споделянето на лични трагедии е било изненада за депутатите.

Тя съобщи относно паралелния износ на лекарства, че води до недопустим дефицит на пазара. Добави, че трябва първо да се осигури лечението на българите, а след това да се гледа печалбата. Според нея има множество проблеми в сектора – „течове“, злоупотреби и т.н., но мораториумите не са решение и управляване на контрола. По нейни думи трябва да се направи обширен анализ на всички сектори, аспекти и участници в здравеопазването преди да се пристъпи към пълната забрана на определени лекарства. Посочи, че другият преразход в сектора са болниците, но не са проблема общинските лечебници.

Относно вотът на недоверие заяви, че в почти всички държавни аспекти има корупция, но гласуването трябва да се отнася до само един от секторите. Според нея политическия живот на страната не трябва да спира заради Българското председателство.Добави, че е време премиерът да се върне в страната и да „спре да се прави на външен министър“. Посочи, че Ахмед Доган участва активно в партията и разговаря с всеки член.

Джафер заключи, че на последното заседание на централния съвет на ДПС е било възложено да се направи всичко възможно за демонтаж на правителството и предизвикване на вотове на недоверие.

БНТ1, „Още от деня”